Булевар војводе Петра Бојовића 1А Бања Лука Република Српска

+387 51 330 901

Факс: +387 51 312 580

Е-ПОШТА / еЗапослени

Logo

Савез студената

Пољопривредни факултет Универзитета у Бањој Луци је своја врата првој генерацији студената отворио школске 1992/93. године. Због ратног окружења и учешћа око 50% ове генерације (мушки дио генерације) у Одбрамбено-отаџбинском рату, као активних припадника Војске Републике Српске, нису постојали услови за озбиљније организовање студената. Друга генерација Пољопривредног факултета уписана је школске 1993/94. године, чиме су створени услови и јавила се потреба организовања студената унутар Факултета. У фебруару 1994. године група студената ступа у контакт са предсједником Савеза студената Универзитета Стевом Перишићем и тада се покреће званична иницијатива о стварању Савеза студената Пољопривредног факултета. Оснивачка Скупштина одржана је 09. маја 1994. године, на којој је изабрано руководство и утврђени циљеви и задаци. За првог предсједника Савеза студената Пољопривредног факултета изабран је Синиша Митрић, за потпредсједника Милена Петровић, а за секретара Дубравка Бановић. Због тешких услова и финансијских проблема који су због ратног окружења тада владали у Републици Српској, Савез студената није регистрован у суду, већ се преко Савеза студената Универзитета, чији је Статут прихватио, организује и почиње са радом. Прве активности Савеза студената везане су за одлазак на Пољопривредни сајам у Новом Саду у мају 1994. године. Веома тежак моменат у раду Савеза студената Пољопривредног факултета, а тако и професора Универзитета у Бањој Луци, представља мобилизација студената и професора која је проведена  од 04.11.1994. до 15.01.1995. године. Савез студената тада замрзава свој рад, а сви војно способни студенти одлазе у јединице Војске Републике Српске. Већина студената, као припадници елитне Студентске бригаде, учествује у борбама на ратишту, гдје је, нажалост, 6 наших колега изгубило живот: Горан Васић, Триво Гуњевић, Милан Дринић, Горан Писарић, Драган Пухало и Александар Топић.

Савез студената, након демобилизације, поново активира свој рад и у априлу 1996. године студенти Пољопривредног факултета учествују на првим Универзитетским спортским играма Републике Српске, на којим су остварени запажени резултати. Студенти Пољопривредног факултета Универзитета у Бањој Луци 1996. године, по први пут, учествују на „АГРОНОМИЈАДИ“, манифестацији спортско-научног и забавног карактера, која је одржана у Тивту.

У новембру 1996. године одржана је сједница Скупштине Савеза студената на којој је изабрано ново руководство: предсједник Слободан Симић, потпредсједник Милан Кошчица и секретар Милена Петровић. Слободан Симић је у свом другом мандату предсједника Савеза студената Пољопривредног факултета обезбиједио средства и извршио упис Савеза у Регистар удружења у Основном суду у Бањој Луци 15. априла 1998. године. За потпредсједника Савеза студената изабран је Драган Вучковић. Слободана Симића почетком 1999. године на мјесту предсједника мијења Славољуб Јелић, а за потпредсједника је изабран Борис Пашалић.  Слободан Лукић је био четврти предсједник у историји Савеза студената, а трећи регистровани, који је на ову функцију дошао у марту 2000. године. На функцију предсједника Савеза студената у мају 2001. године дошао је Бојан Рајчевић, који је на тој функцији остао до 27. новембра 2001. године, када на мјесто предсједника долази Бојан Кецман, а потпредсједник је био Слободан Лукић. За предсједника Савеза долази Владимир Ђурић 25. јануара 2003. године, који је обављао и функцију првог предсједника Студентске организације Унверзитета у Бањој Луци (СОБЛ), правног насљедника Савеза студената Универзитета, а на мјесту потпредсједника остаје Слободан Лукић. У периоду 2005-2007. године предсједник Савеза студената Пољопривредног факултета  био је Ђорђе Ђурђевић, који је у периоду 2006/07. године обављао и функцију потпредсједника СОБЛ-а. Потпредсједник у овом периоду је био Слободан Лукић. У овом периоду Пољопривредни факултет, потпомогнут Савезом студената, изборио се за зграду у Универзитетском граду, у којој се данас налази.

У новембру 2007. године на чело Савеза студената Пољопривредног факултета долазе, као предсједник, Милан Малинић, а потпредсједник Даворин Милекић. Овај период су обиљежила врло динамична дешавања у студентском организовању, с обзиром да је Законом о високом образовању из 2007. године дефинисано организовање студената, а овај процес је на неко вријеме био блокиран од стране СОБЛ-а и појединих студентских представника. Савез студената је у том периоду, са новим руководством, направио искорак и заједно са студентским организацијама Медицинског, Економског и Филозофског факултета (садашњи Филозофски, Филолошки и Факултет политичких наука) формирао Координациони одбор студентских организација (КОСТ), који је био претходница Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци. Након формирања Студентског парламента, конституисани су Сенат и Управни одбор и у априлу 2008. године створени су услови за деблокаду Универзитета насталу у претходном периоду, а Савез студената Пољопривредног факултета је у томе одиграо врло значајну улогу. У складу са  Законом о високом образовању, којим је дефинисано учешће 20% студената у раду Научно-наставног вијећа Пољопривредног факултета, у овом периоду је Савез студената именовао представнике студената, што је омогућило повољнији положај и ефикасније заступање интереса студената. Такође, треба напоменути да је у јесен 2007. године Савез студената Пољопривредног факултета по први пут добио своје просторије, што је свакако олакшало будуће активности.