Институт за сточарство

Савјет Пољопривредног факултета је 21.4.2003. донио Одлуку, бр. 269-2/2/03, о оснивању Институт за сточарство, као истраживачко-развојног института Пољопривредног факултета Универзитета у Бањој Луци, а Рјешењем Министарства науке и технологије Републике Српске (бр. Рјешења; 06/6-61-366/04) од 19.11.2004. године уписан је у регистар научноистраживачких установа код Министарства науке и технологије под редним бројем 6.

Структура запослених у Институту за сточарство:

  • 4 доктора наука
  • 1 дипл. инж. пољопривреде
  • 1 лаборант

Институт за сточарство Пољопривредног факултета Универзитета у Бањој Луци обавља научноистраживачку дјелатност и стручне услуге из области анималне производње и мљекарства, односно: говедарства, овчарства, козарства, коњарства, свињарства, живинарства, морске и слатководне аквакултуре и рибарства, пчеларства, хране за животиње и исхране домаћих животиња, биотехнологије у анималној производњи, селекције и оплемењивања гајених животиња, производње и контроле производа анималног поријекла, у складу са уписаним дјелатностима Универзитета у Бањој Луци и Факултета.

Институт обавља научноистраживачку дјелатност кроз различите истраживачке програме, и то:

  • Програме основних, примијењених и развојних истраживања;
  • Програме подстицања научно-истраживачког и стручног рада;
  • Програме обезбјеђења простора, опреме и едукованог научно-стручног кадра за научно-истраживачки рад и едукацију студената;
  • Програме домаће и међународне научне и стручне сарадње;
  • Програме укључивања у међународне научне институције и међународне асоцијације, које имају исте или сличне програмске и истраживачке циљеве;
  • Програме оспособљавања и усавршавања кадрова за научно-истраживачки рад;
  • Програме издавања и набавке литературе;
  • Програме одржавања и учешћа на домаћим и међународним научним и стручним скуповима;
  • Израду и ревизију, те реализацију научно-истраживачких, развојних и примијењених пројеката, програма и студија;
  • Израду студија, експертиза и елабората.

Услуге

Институт за сточарство Пољопривредног факултета Универзитета у Бањој Луци обавља и пружа стручне услуге кроз:

  • Преношење научних и стручних сазнања у праксу;
  • Издавање атеста и сертификата;
  • Пројектовање и израду студија, планова и практичних рјешења;
  • Израду стратешких и програмских докумената и планова;
  • Услуге испитивања и анализа у лабораторијама Института ;
  • Издавачку и едукативну дјелатност (издавање научних и стручних публикација и часописа, планирање и реализација формалне и неформалне едукације студената и других заинтересованих лица);
  • Организовање савјетовања и конференција;
  • Консалтинг, маркетинг и инжењеринг услуге;
  • Провођење активности на утврђивању и заштити угрожених раса гајених животиња;
  • Провођење активности на унапређењу организације и функционисања струковних удружења.

Једна од дјелатности Института за сточарство је трансфер научних достигнућа из области сточарства до произвођача и њихова примјена у пракси, непосредно у сарадњи са фармерима и другим институцијама из области пољопривреде.

Један од задатака је подизање нивоа знања пољопривредних произвођача о значају производње здравствено безбједне хране за животиње, значају правилне и квалитетне исхране, гајења домаћих животиња, а све у сврху добијања квантитативно и квалитативно бољих производа анималног поријекла за људску исхрану. Институт за сточарство израђује пословне планове, даје стручна мишљења, стручне савјете, знања, инструкције и преноси практичне вјештине фармерима. Учествује у прикупљању и обради података из области сточарства. Институт пружа услуге пројектовања и израде студија, планова и практичних рјешења из домена производње у говедарству, овчарству, козарству, свињарству, живинарству, коњарству, рибарству, пчеларству и др. Институт посједује опрему за праћење микроклиматских параметара у објектима за гајење животиња. На основу посматраних параметара дају се препоруке у циљу стварања повољног микроклимата у објектима за смјештај животиња, а посљедично томе и постизања бољих производних резултата и здравственог статуса гајених животиња

Лабораторија за контролу квалитета хране за животиње оспособљена је за испитивање хемијског састава и хранљиве вриједности сточних хранива и готових концентратних смјеса. Све анализе хране за животиње раде се класичном хемијском анализом (Weende метод).
У лабораторији за контролу квалитета хране за животиње раде се следеће анализе хемијског састава хране: влага, етарски екстракт (сирове масти), сирова влакна (сирова целулоза), сирови протеини, безазотне екстрактивне материје (BEM) и пепео.

У лабораторији за аквакултуру пружају се услуге испитивања ефеката хране различитог састава на коефицијент конверзије и карактеристике раста гајених риба различитих узрасних категорија (од извале до конзумне величине).

 

 

 

Преношење научних и стручних сазнања у праксу – теоретска и примјена научних и стручних сазнања из области пчеларства на огледном пчелињаку Пољопривредног факултета, како за потребе наставе (студенти), тако и за потребе пчелара практичара.

Повезивање са произвођачима воћа, поврћа, индустријског и љековитог биља на ширем подручју града Бањалука и могућност услужног опрашивања биљних врста.

Лабораторије института

Лабораторија за контролу квалитета хране за животиње је основана 2010. године.

Лабораторија је оспособљена за испитивање хемијског састава и хранљиве вриједности сточних хранива и готових концентратних смјеса. Све анализе хране за животиње раде се класичном хемијском анализом (Weende метод) – Рјешење о испуњености услова за рад Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, 09-335-20361/10, од 25.11.2010. године.

Поред хемијске анализе сточне хране, у Лабораторији за контролу квалитета хране за животиње се врши извођење вјежби из области исхране животиња и производње и прераде млијека за студенте првог и другог циклуса студијског програма Анимална производња на Пољопривредном факултету. Такође, у лабораторији је урађен или се ради значајан дио испитивања у склопу дипломских радова, магистарских теза и докторских дисертација на Пољопривредном и другим факултетима Универзитета у Бањој Луци, као и већи број научно-истраживачких пројеката финансираних од стране Владе Републике Српске и међународних научних институција.

Истраживачки програм лабораторије за аквакултуру обухвата: испитивање квалитета воде и утицаја на гајене врсте риба, испитивање квалитета хране за рибу и карактеристика раста гајених врста риба различитих узрасних категорија, селекција дужичасте пастрмке, успостављање система аквапоније и других система гајења.

Лабораторија за аквакултуру опремљена је системом за водоснабдијевање са проточним акваријумима и танковима различитих запремина за различите врсте риба, уређајима за анализу и праћење квалитета воде у акваријумима и танковима у којима се реализују експерименти, опремом за обиљежавање риба пасивним интегрисаним чиповима и другом пратећом опремом.

Лабораторијска истраживања обухватају: истраживања од периода ембрионалног (од оплодње до извале) и постембрионалног развоја јединки до конзумних величина различитих врста риба, утицај температуре, садржаја кисеоника и других материја у води на искористивост хране, коефицијент конверзије хране и анализе карактеристика раста риба, анализу утицаја различитих хемијских препарата на рибе (тестови токсичности), истраживања примјене наноматеријала у одржавању квалитета узгојне средине, припрему узорака за различите типова анализа (хистолошке и др.).

                                                                                                                Шеф лабораторије: Проф. др Небојша Савић     

Руководилац Института
Проф. др Биљана Рогић
Тел: + 387 51 330-947
E–пошта: biljana.rogic@agrofabl.org

 
 

 

 

Аграрна економија и рурални развој (II циклус)

Наставни процес на другом циклусу студија у оквиру студијског програма Аграрна економија и рурални развој (Мастер студиј) одвија се на два усмјерења и то: Агробизнис и Рурални развој I, који студентима омогућава стицање практичних и теоретских знања из већег броја пољопривредних, економских и друштвених наука. На мастер студију студенти се образују за стручни и научни рад у области економике пољопривреде и руралног развоја. Трајање мастер студија је двије године односно четири семстра. Настсвни план се састоји од 15 предмета, стручног пројекат и завршног (мастер) рада. Завршни рад се вреднује са 20 ECTS бодова, чиме студент остварује 120 ECTS.

Као резулата партиципације, наставног кадра студијског програма Аграна економија и рурални развој, у TEMPUS пројекту под називом „Успостављање савјетодавне мреже за рурални развој у земљама западног Балкана“ успостављен је и организован једногодишњи мастер студија (60 ECTS) из руралног развоја (Рурални развој II). Настава на овом усмјерењу мастер студија се изводи по идентичном плану и програму на универзитетима у Бањој Луци, Новом Саду, Тетову и Тирани, а под менторством универзитета у Редингу, Вахенингену, Ослу и Прагу. Завршетком II циклуса академских студија (мастер студиј) на усмјерењу Агробизнис студент стиче звање мастер агробизниса- 300 ECTS, а по окончању усмјерења Рурални развој I или II додјељује му се звање мастер руралног развоја – 300 ECTS.

 

Анималне науке

Студијски програм Анимална производња са студијама другог циклуса на Пољопривредном факултету Универзитета у Бања Луци је основан 2006. године. Разлог оснивања студијског програма другог циклуса Анимална производња јесте стицање специјалистичких знања у појединим ужим научним областима за којима постоји суштинска друштвена потреба.На студијском програму Анимална производња студије су дефинисане по систему 3+2+3. Други циклус студија се одвија у оквиру два усмјерења и то:
Безбједност хране анималног поријекла у ланцу пољопривредне производње и Сточарство.
Настава на другом циклусу студија траје двије године, односно четири семестра. Оптерећење по семестру је 30 ECTS бодова, односно 60 ECTS бодова за академску годину, тако да студент током студирања на другом циклусу студија оствари укупно 120 ECTS бодова, што са првим циклусом чини укупно 300 ECTS. Наставни план чине обавезни и изборни наставни предмети, стручни пројекат и магистарски (завшни рад).
Академски називи који се стичу по завршетку другог циклуса академских студија на усмјерењима Анимална производња су: мастер анималне производња и мастер сточарства. Одбраном мастер рада студенти стичу право да се запосле у звању руководиоца анималне производње на фармама мањег или већег капацитета свих животињских врста у приватном и државном сектору, или стечено знање могу примјенити и у научним, стручним и државним институцијама, којима је примарно, односно секундарно истраживање анимална производња.